Cara-caranya ialah spt berikut :
- Sediakan bahan-bahannya; tepung pulut, daun pandan, sedikit kapur makan (bukan kapur kasut), sedikit air, sedikit garam, gula merah, kelapa muda yang diparut dan periuk belanga secukup rasa.
- Tumbuk daun pandan yg telah dibersihkan utk mdapatkan rasa pandan dan warnanya. Perah dan campurkan ke dlm tepung.
- Uli tepung dengan air dan kapur secukup rasa dan air perahan pandan tadi hingga menjadi spt gambar rajah;
- Ketepikan ulian td dan beri perhatian kepada gula merah (nisan) anda plak. Potong kiub kecil2..lbh krg 0.5x0.5cm..(pembaris tdk dperlukan)..
- Sementara itu, panaskan air dalam periuk belanga hingga mendidih. Kalau tak mendidih, jgn masukkan lagi onde2..
- Sementara mnunggu air mengelegak, ulilah onde2 anda hingga mjadi bulat, atau bentuk ape pun yg anda gemari..masukkan gula merah sbg inti dlm onde2 itu..
- Hah!!! Nmpaknya air sudah mendidih..maka masukkanla onde2 itu slow slow dlm periuk itu, takut terpercik kat muka lak..
- Wait until onde2 timbul ke permukaan air mcm ikan paus dulu baru angkat..jika anda suka kalu gulanya cair, biarkan ia timbul lbh lama ya puan-puan..
- Seberangkatnya onde2 puan2 dr dlm periuk, terus golekkannya dlm kelapa muda.(cmpurkan sdikit garam ke dlm kelapa)..
- Selepas golek2 secukup rasa, bolehlah dihidangkan..
- Teng teng teng!! Siap utk dmakan....nyum2..
Selamat mcuba yg adek kakok..bjumpa lg dlm episod akan dtg~~~
.
No comments:
Post a Comment